شهر ساری (پایتخت بهار نارنج)
ساری، مركز استان مازندران است كه مهم ترين منطقهي استان به شمار آمده و يكي از جذابترين و زيباترين مناطق شمالي كشور ايران محسوب ميشود. بناي اوليه اين منطقه را به طوس نوذر نسبت میدهند كه در قرن اول هجری به دست فرخان بن دابويه از ملوك گاوباره تجديد بنا شده است. شهرستان ساري از طبيعتي گيرا، جذاب و بسيار ارزشمند برخوردار بوده و همواره مورد نظر حكام محلي قرار داشته است. به همين لحاظ عمارتها و كاخهاي قديمي در كنارطبيعت جذاب اين منطقه مهم ترين بناهاي ديدني اين منطقه را تشكيل ميدهند. اساس اقتصاد اين منطقه را كشاورزي، دامداري و صنايع دستي تشكيل ميدهند. ازمهم ترين صنايع دستی ساری می توان حصيربافی، قالیبافی، گليمبافی، ابريشمبافی، پارچه بافی، ظروف سفالی، ظروف چوبی، مجسمههایچوبی، زيلو و جاجيم بافی رانام برد. سواحل زيباي درياي مازندران، آبشارداراب كلا، پارك جنگلی ميرزا كوچك خان، پاركجنگلی شهيدزارع، پناهگاه حيات وحش دست تاز،رودخانههاي متعدد،غارهيلدو ومجموعه تالابی سراندون و بالندون مهم ترين مناطق طبيعي و ديدني اين منطقه راتشكيل ميدهند. آب انبار ميرزا مهدی، آب انبار نو، امام زاده عباس، امام زاده يحيی، امام زاده های قاسم، گنبد سرت، فخرالدين،امام زاده عيسی بن كاظم و بقعه شاطرگنبد ، برج رسكت، برج سلطان زين العابدين و مجموعه كاخ هاي فرح آباد نيز از جمله مهمترين مكانهاي تاريخي و ديدني اين منطقه به شمار ميآيند.
مشخصات جغرافيايي
ساری درجلگه پهناوری قرار دارد كه از سوی شمال در 38 كيلومتری دريای مازندران و از سوی جنوب در 25 كيلومتری كوه های البرز واقع است. مركز شهرستان ساری، در270 كيلومتری شمال خاوری تهران و در مسير راه اصلی تهران – گرگان واقع شده است. ساری از نظر جغرافيايی در 53 درجه و 5 دقيقه ی درازای خاوری و 36 درجه و 34 دقيقهی پهنای شمالی و 40 متری از سطح دريا قرار دارد و از شمال به دريای مازندران، از جنوب به كوه های البرز، از خاور به شهرستان نكا و بهشهر و از باختر به شهرستان های جويبار و قائم شهر و سوادكوه محدود میشود. رود تجن از خاورساری گذشته و با ادامه جهت به سوی شمال در نزديكی فرح آباد به دريای مازندران می پيوندد. از آن جا که ساری مركز استان بوده و راه آهن سراسری تهران – بندرتركمن از جنوب آن می گذرد، گسترش فراوانی يافته است.ساری از شمال خاوری به استان خراسان، از باختر به سوادكوه، جويبار و قائمشهر و از جنوب به سمنان محدود ميشود.
مکان های دیدنی و تاریخی
سد سلیمان تنگه "ساری، دودانگه"
پارک ملل "ساری"
پارك جنگلی شهيد زارع "ساری"
پناه گاه حيات وحش دشت ناز "ساری"
پناه گاه حيات وحش سمسکنده "ساری"
آب انبار نو "محله نوانبار ساری"
امام زاده عباس "ساری"
امام زاده يحيی "ساری"
برج رسكت "ّبخش دو دانگه ساری"
برج سلطان زين العابدين "ساری"
مجموعه صفوی فرح آباد "28 كيلومتری شمال ساری"
صنايع و معادن
در شهرستان ساري صنايع رونق زيادي دارند. ازعمده ترين صنايع شهرستان ساری می توان: صنايع غذايی، صنايع چاپ و انتشار، صنايع اشياء كائوچويی، صنايع تهيه اشياء فلزی، صنايع نساجی، صنايع چوب، صنايع چرم سازی، صنايع شيميايی، صنايع غير فلزی معدنی، پنبه، روغننباتی، آرد، شير پاستوريزه و مشتقات آن را نام برد.از معادن اين منطقه اطلاعات مستندي در دست ما نيست.
کشاورزی و دامداری
كشاورزي و دامداري اساس اقتصاد مردمان منطقه ساري را تشكيل ميدهند. ساری به علت خاك حاصل خيز و آب كافی از كشاورزی خوبی برخوردار است. آب كشاورزی از رودخانه ها، چشمه ها دره ها و چاههاي ژرف تأمين میشوند. محصولات عمده كشاورزی اين شهرستان گندم، جو، برنج، پنبه، توتون، ذرت، تره بار، مركبات و دانه های روغنی است. به علت مجاورت با دريا محصولات دريايی اين شهرستان نيز قابل توجه بوده و ماهيگيری در اين شهرستان نيز ازرونقبالايي برخوردار است. برنج، پنبه، گندم، روغن نباتی، توتون، مركبات، تره بار، توليدات پلاستيكی، مصنوعات چوبی و ماهی صادرات شهرستان ساری را تشکيل می دهند.
دانشگاه ها
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری |
دانشگاه علوم پزشکی ساری |
دانشگاه فنی و حرفه ای امام محمد باقر |
دانشگاه فنی حرفه ای دخترانه قدسیه |
دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساری |
دانشکده فنی سما |
دانشگاه پیام نور ساری |
دانشگاه جامع علمی کاربردی |
موسسه آموزش عالی غیرانتفاعی و غیر دولتی ادیب مازندران |
موسسه آموزش عالی غیرانتفاعی و غیر دولتی راهیان نور |
موسسه آموزش عالی غیرانتفاعی و غیر دولتی روزبهان |
موسسه آموزش عالی غیرانتفاعی و غیر دولتی ساریان |
موسسه آموزش عالی غیرانتفاعی و غیر دولتی سارویه |
موسسه آموزش عالی غیرانتفاعی و غیر دولتی سنا |
موسسه آموزش عالی غیرانتفاعی و غیر دولتی هدف |
پردیس تحصیلات تکمیلی مازندران ، واحد علوم تحقیقات |